Jij & FUTUREproef

Jij & FUTUREproef

Voor studenten

Ik wil graag rond een duurzaam onderwerp onderzoek doen

In een aantal opleidingen is het mogelijk om een bachelor- of masterproef te schrijven rond duurzaamheidskwesties. Bekijk binnen jouw opleiding wat de mogelijkheden zijn.

Sommige onderzoeksvragen komen tot stand in de Stadsacademie, een plek waar Gentse beleidsmakers en UGent-docenten samen nadenken over sociale en ecologische uitdagingen van UGent en Stad Gent. Deze uitdagingen worden vertaald in projecten, bachelorproeven en masterproeven. Een concreet voorbeeld is het ‘Living Lab campus Sterre’, waarbij de campus zelf dient als experimenteerruimte voor studenten-onderzoek rond vraagstukken zoals circulair bouwen, biodiversiteit, ruimtegebruik en energie.

Ik wil graag mijn schrijf/video/creatief talent inzetten als redacteur

Helpende handen zijn meer dan welkom! Als redacteur kijk je samen met de student die de masterproef heeft afgeleverd hoe de thesis het best vertaald wordt naar het brede publiek: een filmpje, interview, blogpost, artwork, comics, … alles is mogelijk! Het team leest het werk van elkaar na en geeft feedback, waarna het stuk op de website van FUTUREproef terecht komt, met een link naar de volledige masterproef. Lees meer

Voor docenten

Ik heb een student begeleid die een interessante thesis heeft geschreven

Daar horen we graag meer over van jouw student. Breng ons met elkaar in contact door een mailtje te sturen naar duurzaam@ugent.be met als onderwerp ‘thesis FUTUREproef’ en dan bekijken we de mogelijkheden.

Ik wil studenten begeleiden rond duurzaamheidsvraagstukken

Heel wat onderwerpen hebben een meer of minder zichtbare link met duurzaamheid. Het loont de moeite de studenten daarover te laten reflecteren (lees hier de onderwijstips rond duurzaamheid). Niet eenvoudiger, dikwijls wel boeiender, wordt het wanneer er met verschillende disciplines wordt samengewerkt.

Wil je interdisciplinaire duurzaamheidsvraagstukken van de Stad Gent of van de UGent centraal stellen, dan kan je terecht in de Stadsacademie, een initiatief waar academici, studenten, beleidsmakers, middenveldorganisaties, etc. binnen een inter- en transdisciplinaire setting rond sociaal-ecologische uitdagingen van Stad Gent en de Universiteit Gent werken.

Voor UGent-medewerkers, (potentiële) partners & burgers

Ik ben op zoek naar informatie rond duurzaamheidsvraagstukken

Neem gerust een kijkje op de website, er valt heel wat interessants te lezen! Intussen werken we verder aan zoekfunctie die het vinden van duurzame thesissen in de databank van de UGent bibliotheek zal vergemakkelijken en brengen we het aanbod van duurzame thesissen in kaart. Coming soon.

Andere initiatieven en informatie rond duurzaamheid aan UGent vind je terug op www.ugent.be/duurzaamheid.

Ik zou graag met een student samenwerken rond duurzaamheid

Er zijn verschillende projecten waarin studenten aan de slag gaan met maatschappelijke vraagstukken vanuit de UGent, bedrijven of het middenveld. Neem zeker een kijkje op de volgende pagina’s over Community Service Learning, de Call for Challenges, en de interdisciplinaire onderzoeksconsortia.