Duurzaamheid & de Sustainable Development Goals (SDG’s)
Een internationaal kader voor duurzame ontwikkeling
In september 2015 worden de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDGs) formeel aangenomen door de algemene vergadering van de VN met Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling. Gedurende de komende 15 jaar moeten 17 SDGs, die gekoppeld worden aan 169 targets, een actieplan vormen om de mensheid te bevrijden van armoede en de planeet terug op de koers richting duurzaamheid te plaatsen. Deze doelen die één en ondeelbaar zijn reflecteren de drie dimensies van duurzame ontwikkeling: het economische, het sociale en het ecologische aspect.
Deze doelen vormen een unieke fusie van twee mondiale agenda’s: duurzame ontwikkeling en ontwikkelingssamenwerking. De nadruk van deze agenda ligt op ‘universaliteit’, wat betekent dat de implementatie niet enkel in het Globale Zuiden moet gebeuren maar over de gehele planeet.
De SDGs kunnen onderverdeeld worden in vijf grote thema’s: mensen, planeet, welvaart, vrede en partnerschap.
Bron: www.sdgs.be
SDG’s en de UGent: kritische kanttekeningen
Hoewel de SDG’s een welbepaald veranderingspotentieel in zich dragen, merken we in de praktijk talrijke valkuilen die ervoor zorgen dat dit instrument in hoofdzaak een status quo lijkt te dienen. Deze tekst op cdo.ugent.be geeft weer hoe de UGent zich vanuit een kritisch, maar contructief perspectief kan positioneren. Ook op het intranet van de UGent kunnen medewerkers en studenten tips en aandachtspunten rond de SDG’s lezen.
Daarnaast is er een tweetalige blogreeks van het Ghent Centre for Global Studies i.s.m. MO*Magazine Debating the SDGs (EN) / Waarheen met de SDG’s (NL) die met een kritische blik naar de SDG’s kijkt. In het kader van deze reeks kan je ook de opname van de SDG lecture met Jason Hickel, Lata Narayanaswamy en Ruth Nyambura bekijken. Lees, kijk en ontdek vooral zelf!