-50% OP DIOR? EN CO2-UITSTOOT?!

-50% OP DIOR? EN CO2-UITSTOOT?!

Over de thesis van Evelien Tempelaere

Love at second sight: the impact of addressing the secondhand market as a luxury brand on desirability and brand attitudes (2021)

Promotor(en) Liselot Hudders, Faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen

lib.ugent.be
Redactie Evelien Tempelaere; Febe Visart

Goed nieuws voor de modeliefhebber én het klimaat. Luxemerken die ook tweedehands artikelen van hun merk verkopen, blijken erg goed in de smaak te vallen bij het modepubliek. Lang vreesden luxemerken dat klanten hen hierdoor als minder exclusief zouden aanzien, maar niets is minder waar.

Het nieuws slaat ons om de oren dat de klimaatverandering ons weldra de das om zal doen. De grafieken staan in het rood, het regent klimaatakkoorden en de jeugd komt op straat. Het is vijf na twaalf, maar bij velen heerst de vraag: ‘Wat kan ik daar zelf aan doen?’

Om deze vraag te beantwoorden, focuste Evelien Tempelaere zich op de kleding die we dragen. De mode-industrie is een van de meest vervuilende ter wereld, dus hier valt nog het één en ander goed te maken.

Het stemmetje in ons achterhoofd zegt ons dat fast fashion al helemaal op de onderste trede van de duurzaamheidsladder staat, maar wat zijn de andere opties? Honderden, misschien wel duizenden euro’s neertellen voor een luxemerk? Dat is voor veel mensen simpelweg geen optie. En daarbij, zijn die blinkende luxemerken dan zoveel beter?

De oplossing hiervoor is het kopen van tweedehands luxemode. Op vlak van prijs-kwaliteit is het een geweldige deal en er is niets duurzamer dan stuks kopen die zich al in ons midden bevinden.

Win-win

Tweedehands luxemode klinkt dus als een win-win voor de modeliefhebbers, maar is dit ook zo positief voor de luxemerken zelf? Evelien Tempelaere zocht dit uit aan de hand van een literatuurstudie en 142 vragenlijsten bij luxeklanten.

Het doel van haar onderzoek is om luxemerken te overtuigen om deze duurzame stap te zetten. Meer nog, zo kunnen ze de duurzame trendsetter van de mode-industrie worden, want trends gestart door luxemerken worden algauw door de rest van de modewereld overgenomen.

Is luxemode dan zoveel beter?

Eerst nam ze de luxemarkt onder de loep om te achterhalen of luxe kopen op zich al een meer verantwoorde keuze is.

Aan de ene kant is luxe wel degelijk duurzamer omdat luxe artikelen vaak tijdloos zijn en een leven lang mee gaan. Ook zijn de stuks vaak in lokale ateliers vervaardigd – denk maar aan het Hermès-atelier in Parijs waar de tassen van begin tot eind handgemaakt worden. Dat betekent minder transport tussen fabrieken verspreid over de wereld en geen sweatshops in zicht.

Aan de andere kant staat de luxemarkt bekend om haar gebruik van bont, exotisch leder en zeldzame edelstenen die zelden op een ethische manier worden verkregen. Ook zorgt de luxesector nog steeds voor heel wat afval en vervuiling om hun pracht en praal te creëren. Modeshows waar genodigden de wereld voor rondvliegen en uitvoerige verpakkingen zijn hier enkele voorbeelden van.

Redenen voor luxe

Om te achterhalen of het een goed idee is dat luxemerken ook tweedehands luxe verkopen, bekeek dit onderzoek waarom mensen nieuwe of tweedehands luxe kopen.

Een eerste reden om nieuwe luxe te kopen is de uitstekende kwaliteit. Ook kunnen luxeklanten een hogere status uitstralen omdat de stuks enorm exclusief zijn. Naast deze uitstraling naar anderen toe, bezorgt het hun ook meer zelfvertrouwen en een hoger zelfbeeld.

Verder is er de luxebeleving die luxeklanten motiveert om luxe te kopen. Niet alleen het paar schoenen zelf is belangrijk, maar ook het volledige winkelbezoek. Luxeklanten worden hartelijk ontvangen in adembenemend mooie luxeboetieks en krijgen er de allerbeste VIP-service.

luxeboutique met handtassen
Foto: Pexels via Pixabay

Klanten die tweedehands luxe kopen lijken enigszins op klanten van nieuwe luxe. Ook zij houden van de hoge kwaliteit en status die de stuks uitstralen. Daarnaast kiezen ze net voor tweedehands omdat de prijzen lager liggen en omdat ze het duurzamer vinden.

Daarnaast houden klanten van tweedehands luxe ervan dat de stuks nog unieker zijn. Vandaag kan iedereen een Gucci winkel binnenstappen om de nieuwe it-bag te kopen, maar bijna niemand loopt rond met dat zeldzaam exemplaar uit de jaren ’90.

Als luxemerken dus ook tweedehands luxe zouden verkopen, moeten ze ervoor zorgen dat bovenstaande zaken goed bewaard blijven. Als dit lukt, is het verkopen van tweedehands luxe ook voor de luxemerken een win-win. Ze kunnen dan een groter publiek aanspreken, meer omzet draaien en er ook nog eens op toezien dat er geen namaakartikelen worden verkocht.

Wat vinden luxeklanten?

Om na te gaan hoe klanten staan tegenover luxemerken die tweedehands luxe verkopen, werd een online experiment opgestart. De helft van de deelnemers kreeg een website te zien van een luxemerk dat zowel nieuwe als tweedehands luxe verkoopt, terwijl de andere helft de echte website van het luxemerk zag.

Hierover kregen ze vervolgens een aantal vragen zoals ‘In welke mate vindt u deze handtas exclusief?’ en ‘Hoe leuk vindt u dit luxemerk?’. De antwoorden van 142 luxeklanten werden geanalyseerd en leverden een aantal opmerkelijke conclusies op.

In het algemeen staan luxeklanten veel positiever tegenover een luxemerk dat ook tweedehands luxe verkoopt dan tegenover een luxemerk dat enkel nieuwe luxe verkoopt. Ook vonden luxeklanten het luxemerk begeerlijker en waren ze meer geneigd om bij dat luxemerk te kopen. Verder vonden de deelnemers de tweedehands handtas exclusiever, zeldzamer, kwalitatiever én duurzamer dan de nieuwe handtas.

Dit staat in contrast met de verwachtingen van de luxesector. Die vreest namelijk dat tweedehands luxe verkopen hun exclusiviteit in gevaar brengt. Dit onderzoek toont luxemerken daarentegen dat tweedehands luxe zowel een duurzaam als rendabel vooruitzicht biedt.

Groen licht voor groene luxe dus. Want we houden allemaal wel van een nieuw pareltje in onze kleerkast, maar dan zonder dat het zeeniveau blijft stijgen.

 

Over Evelien Tempelaere

Evelien Tempelaere, 24 lentes. Ik woon in Gent, waar ik mijn universitaire carrière startte met een bachelor Architectuur. Daarna deed ik een master Communicatiewetenschappen. Mijn goesting om te studeren eindigde hier echter nog niet, waardoor ik momenteel het postgraduaat Energy & Climate volg aan UAntwerpen.

Eerlijk gesteld zie ik de toekomst niet erg rooskleurig in. Mijn thesis ging over duurzaamheid en mijn huidige opleiding stoomt me klaar voor een carrière binnen de klimaatproblematiek. De huidige klimaatcrisis en de bikkelharde uitdagingen van de nabije toekomst laten me dus zeker niet koud. Echter ben ik ervan overtuigd dat ik mee mijn schouders kan zetten onder de shift naar een betere, gezondere en groenere toekomst.

Met mijn onderzoek wens ik duurzaamheid voor de zoveelste keer op de agenda te zetten. Ik wil zoveel mogelijk mensen de ogen openen dat we het anders kunnen aanpakken én dat dit helemaal niet moeilijk is. Dit onderzoek kan dan ook de aanleiding zijn voor lessen en lezingen, en kan de deur openen naar gesprekken met modemerken die mee willen denken over de mode-industrie van de toekomst.