Huisdieren laten ons meer plantaardig eten

Huisdieren laten ons meer plantaardig eten

Over de thesis van Sarah Dauw

Transitie naar een gezonder en duurzamer dieet: impact van empathie naar dieren toe op de bereidheid (2021)

Promotor(en) Hendrik Slabbinck, Faculteit Economie en Bedrijfskunde

lib.ugent.be
Redactie Sarah Dauw; Febe Visart

‘Kunnen we een huisdier hebben?’, vroeg ik zo'n twintig jaar geleden aan mijn ouders. Een vraag die waarschijnlijk al uit heel wat andere kindermondjes is gekomen. Veel ouders gaan hier graag in mee, want zo’n huisdier, dat zorgt er toch voor dat kinderen heel wat positieve eigenschappen ontwikkelen. Daarnaast is het gewoon fijn om leven in huis te hebben. Die huisdieren van ons hebben echter nog veel meer in hun mars dan we in eerste instantie zouden denken.

Van het hebben van een huisdier…

Wanneer ouders een dier in huis nemen om de ontwikkeling van hun kind te bevorderen, hebben ze het bij het rechte eind. Onderzoek heeft immers aangetoond dat huisdieren kinderen onder meer helpen bij de ontwikkeling van hun verantwoordelijkheidsgevoel, socialisatie vergemakkelijken en de ontwikkeling van hun empathisch vermogen ondersteunen.

Zeker dat laatste is interessant, want empathie heeft niet alleen betrekking op onze medemens, maar even goed op kunst, dieren enzovoort. Verder heeft die empathie voor onze medemens, kunst en dieren een verregaande impact op ons doen en laten. Het draait om veel meer dan in iemands schoenen staan, medeleven voelen, iemand troosten, noem maar op.

Naar voedingsgewoonten…

Je kan je dan natuurlijk afvragen hoe verregaand die verregaande impact is. Een volledige lijst hieromtrent bestaat nog niet. Veel zaken zijn achterhaald, nog niet onderzocht en zullen dat misschien ook nooit zijn. Wat Sarah Dauw wel met zekerheid kan meegeven, is dat empathie een impact heeft op onze voedingsgewoonten.

Meer specifiek onderzocht ze de impact van empathie voor dieren op het volgen van een (gedeeltelijk) plantaardig voedingspatroon. Dit is een verband waar je misschien niet direct aan zou denken bij het horen van empathie, maar dat wel heel interessant is.

groenten en fruit
Foto: RitaE via Pixabay

Ondertussen is het immers vijf voor twaalf, althans wat onze voedingsgewoonten betreft en de impact die ze hebben. We eten namelijk nog altijd té veel vlees, wat negatieve en nefaste gevolgen heeft voor zowel dierenwelzijn als klimaat.

Zo leven dieren, die gekweekt worden voor de voedingsindustrie, in erbarmelijke omstandigheden met te weinig voedsel, bewegingsruimte en frisse lucht. Tegelijk stijgt de vleesproductie in ons land nog steeds, waardoor de nood aan land, water en energie toeneemt. Dit leidt op zijn beurt tot lucht-, water- en bodemvervuiling.

We kunnen dit echter tegengaan door over te schakelen naar een duurzamer dieet. Concreet houdt dit in dat we niet meer eten dan we verbruiken, dat we sterk verwerkte en verpakte voeding vermijden en dat we meer plantaardige voedingsmiddelen en minder dierlijke consumeren.

Naar de impact van huisdieren op voedingsgewoonten…

Bij het consumeren van meer plantaardige voedingsmiddelen en minder dierlijke komen onze huisdieren opnieuw in beeld. Zo een dieet aannemen en volhouden is namelijk niet vanzelfsprekend. Gelukkig zijn er een aantal zaken die kunnen helpen.

Allereerst is een sterke intentie van onmiskenbaar belang om meer plantaardig te eten. Deze intentie kan gebaseerd zijn op dierenwelzijn, milieu, gezondheid, geloof… of een combinatie ervan. Zeker wanneer anderen uit jouw omgeving deze intentie bevestigen en/of delen, vormt het een krachtige stimulans om een (grotendeels) plantaardig dieet aan te houden.

Ten tweede blijkt uit het onderzoek van Sarah Dauw dat ook het hebben van één of meerdere huisdieren een positieve invloed uitoefent. Het gaat dan trouwens zowel over het hebben van één of meerdere huisdieren op dit moment, als tijdens de kindertijd.

zwarte kat en bruine hond
Foto: StockSnap via Pixabay

Deze positieve impact is dan ook te verklaren door een van de redenen waarom ouders een huisdier nemen voor hun kinderen. Het is namelijk zo dat wie momenteel of tijdens de kindertijd één of meerdere huisdieren heeft of had, meer empathie voor dieren vertoont. Wie dan weer meer empathie voor dieren vertoont, gaat zich sneller openstellen voor een meer plantaardig voedingspatroon.

Naar een mooiere wereld

Zo draagt jouw huisdier dus volkomen onbewust bij aan een mooiere wereld voor mens, dier en natuur. We moeten daar natuurlijk allemaal ons steentje toe bijdragen, hoe klein of groot ook. Of zoals Igor (uit Winnie de Poeh) – die met zijn distels in feite een van de pioniers was van een meer plantaardig dieet – prachtig verwoordde: “A little consideration, a little thought for others, makes all the difference.

Over Sarah Dauw

Heyhey, aangenaam!
Ik ben Sarah, 24 jaar, en behaalde afgelopen juli mijn masterdiploma handelswetenschappen, commercieel beleid aan de Universiteit Gent.

Mijn masterproef over de transitie naar een gezonder en meer duurzaam voedingspatroon vormt de kers op de (plantaardige) taart van deze opleiding.
Het is dan ook een onderwerp waar ik mij nauw bij betrokken voel, wat voor mij even belangrijk was als het schrijven over een maatschappelijk en wetenschappelijk relevant thema.

Dat schrijven ging behoorlijk vlot, want naast mijn interesse voor plantaardige voeding, heb ik een passie voor communicatie.
Deze kan ik nu verder inzetten als communicatie consultant bij FINN Agency, waar ik een tijdje geleden in een warm team ben terechtgekomen.